De nieuwe machine van Machinnova: MC 30

 

Reden voor een nieuwe machine

De ontwikkeling van de MC 30 is begonnen doordat er een bedrijf naar Machinnova kwam met de behoefte van het automatiseren van het plantenproces.

Het bedrijf in kwestie was hard gegroeid en liep tegen zijn grenzen aan met het organiseren van al haar processen. Tot voor kort was de uitbreiding van de productie en het kas oppervlakte opgevangen met de uitbreiding van het personeelsbestand.

Maar doordat er steeds moeilijker aan voldoende personeel kon worden gekomen en de personeelskosten steeds verder stegen, ontstond de vraag naar het automatiseren van het plantenproces.

horti afbeelding 1

De keuze voor Machinnova

Na een nauwkeurige analyse van de verschillende beschikbare leveranciers voor automatische plantmachines, is de keuze gevallen op de nieuwe machine van Machinnova genaamd de MC 30. Deze machine van Machinnova is geschikt voor het planten van “perkgoed” in zowel een 12 als een 20 vakken tray.

 

Machinnova heeft een complete lijn geleverd welke bestaat uit de volgende elementen namelijk: de trayvuller, de tray opstapenlaar, een prikker set, de automatische plantmachine, een natmaak lijn, een beugelsteker en de aansluiting op het interne transportsysteem.

Een complete lijn die feilloos op elkaar aansluit en geschikt is voor verschillende type bedrijven.

horti afbeelding 2

De ervaring van de machine

De machine heeft nu een aantal maanden gedraaid en er is een significante verbetering te zien in de kwaliteit van het plantenproces. De machine plant alles exact op dezelfde manier dus even diep en precies op dezelfde plaats.

Dit is een goede verbetering met het handmatig planten want hierbij zitten er grote verschillen in de diepte en plaats van de planten. De machine van Machinnova neemt deze problemen direct weg.

De ervaring is dan ook dat machine tot op heden erg goed plant.

 

Een ander groot voordeel van de MC 30 is de grote besparing op de arbeidskosten. De machine doet 27.000 planten per uur.

Wanneer er handmatig geplant moet worden, heeft het bedrijf 17 werknemers nodig om dit aantal te behalen. Voor de nieuwe machine van Machinnova zijn er slechts 2 personen nodig om de 27.000 planten per uur te behalen. Er is namelijk nu alleen nog een controlerend personeelslid en een werknemer voor de bediening van machine nodig.

 

Het voordeel voor het geringe aantal personen in de kas is dat de werktijd optimaal benut wordt.

Voor de optimale productie is het van belang dat er gelijktijdig geplant en afgeleverd wordt. Hiervoor moet een kas die gedeeltelijk leeg staat zo snel mogelijk weer vol worden.

Met de MC 30 lukt het altijd om de optimale productie te bereiken terwijl dit handmatig erg lastig wordt.

horti afbeelding 3